Porady kulinarne

Ciasteczka czekoladowe

W dniu dzisiejszym przekażę wam przepis na specjalne ciasteczka czekoladowe.

Składniki:

– 420 gram kremówki
– 65 gram cukru pudru + kilka gram więcej w celu posypania
– 2 łyżki miodu
– 70 gram rumu
– 90 gram białek
– 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
– 300 gram gorzkiej czekolady
– 220 gram cukru
– 150 gram kokosowych wiórek

Przygotowanie:

Zaczniemy od zagotowania kremówki. Gdy to już nastąpi wsyp tam 3 łyżki kawy i lekko wymieszaj. Następnie ostudź całą mieszaninę i dodaj tam dodatkowo 2 łyżki miodu. Zakupione 300 gram gorzkiej czekolady roztop w wodzie i połącz z ciepłą mieszanką kremówki. Wlej tam jeszcze rum. Teraz możesz wziąć mikser i to wszystko dobrze zmiksować. Gdy całość okaże się już gotowa to czas na przykrycie kremu i wstawienie go do lodówki na dobre 10 do 12 godzin.

Czas teraz na zagotowanie części naszego cukru. Około 70-80 gram cukru zagotuj wraz z 100 ml wody. Gotuj to przez około 5 minut. Gdy syrop zacznie się już gotować, to będzie to oznaczać że należy już ubijać białka. Gorący syrop wlej powolutku do piany z białek, nie zapominając o stałym ubijaniu. Do ubitej piany dosypmy resztę pozostałego nam cukru. Całość nadal ubijaj, aż do kompletnego ostygnięcia masy. W tym momencie ostrożnie dodajmy przesiany przez nas cukier puder, wraz z wiórkami kokosowymi. Takie połączenie należy dobrze wymieszać. W tym momencie jest ważne by posiadać rękaw cukierniczy. Należy go wypełnić przygotowaną przez nas wcześniej masą z białek. Blachę wyścielmy papierem do pieczenia, a następnie wyciśnijmy na niego okrągłe beziki o średnicy nie większej niż 7 czy 8 centymetrów.

Górną warstwę bezików delikatnie posypmy cukrem pudrem. Tak przygotowane beziki należy wstawić do rozgrzanego piekarnika na 170 stopni Celsjusza i piec je przez około 15 do 17 minut, w zależności od piekarnika. Pamiętaj też by je doglądać. Po tym czasie zmniejsz temperaturę piekarnika do 100 stopni Celsjusza i susz nasze ciastka przez około dobrą godzinę.  Krem czekolady wyjmij z lodówki i przełóż ponownie do rękawa cukierniczego. Wyciśnij równomiernie na każdej połówce ostudzonych bezików trochę kremu i przykryj je drugą połówką. Tak przygotowane ciastka są gotowe do podania w momencie gdy krem zastygnie.

  • marzyciel

    Prawie jak pieguski