Porady kulinarne

Czekoladowe porady – rozpuszczanie

Nie wyobrażamy sobie deseru bez czekolady. Każdy ją uwielbia – tak samo jak wszystkie pochodne produkty w których jej użyto do produkcji – ciasteczek, ciast lub zwykłych cukierków albo lodów. Przedstawiam kilka wskazówek i porad które przydadzą się przy rozpuszczaniu czekolady.

Rozpuszczanie czekolady na parze wodnej

Najlepszym i najefektywniejszym sposobem na rozpuszczenie czekolady bez jej przypalenia jest rozpuszczanie jej na parze wodnej.  Do garnka nalewamy wodę, a na wierzch wkładamy szklaną miskę. Należy pamiętać aby miska była sucha. Czekolada będzie się szybciej topić jeżeli będzie pocięta na małe kawałki.

Musisz pamiętać o tym aby ciągle mieszać czekoladę aż do momentu gdy zacznie się topić. Jest bardzo łatwo ją przypalić, nawet na parze wodnej! Dlatego nie zostawiaj jej samej lub nie przestawaj mieszać.

Kontynuuj mieszanie aż do całkowitego stopienia czekolady. Wyreguluj ciepło na garnku, jeśli uważasz, że czekolada topnieje zbyt szybko. Cały proces powinien trwać od 5 do 10 minut.rozpuszczanie-czekolady-pycha

Rozpuszczanie czekolady w mikrofalówce

Istnieje szybszy sposób na rozpuszczenie czekolady – mikrofalówka. Aby rozpuszczanie czekolady w mikrofalówce odbyło się bez przypaleń, należy pokroić czekoladę na najmniejsze możliwe kawałki – lecz pamiętaj aby były one tej samej wielkości.

Umieszczamy czekoladę w ceramicznej misce a moc mikrofalówki ustawiamy na najniższą – musimy ogrzewać ją na najniższej mocy przez możliwie jak najdłuższy czas – dzięki temu czekolada się nie przypali. Dlatego należy podgrzewać ją w odstępach czasowych po 30 sekund –  w przerwach trzeba sprawdzać czy doprowadziliśmy do całkowitego rozpuszczenia.

Czekoladę przed rozpuszczaniem w mikrofalówce można umieścić na godzinę w zamrażarce – będziemy mieli pewność, że rozpuści się całkowicie.

Biała czekolada nie nadaje się do rozpuszczania w mikrofalówce. Wynika to z zawartości mleka w tej czekoladzie – jej nie umiejętne rozpuszczanie w mikrofalówce może doprowadzić do przypalenia mleka i zabrudzenia koloru masy. Lepszym wyborem dla rozpuszczania białej czekolady jest rozpuszczanie na parze. Dzięki optymalnej temperaturze, bez problemów doprowadzimy do całkowitego rozpuszczenia.

Podsumowanie

Rozpuszczanie czekolady nie jest tak łatwe jakby się mogło wydawać. Należy poświęcać temu odpowiednią ilość czasu oraz uwagi. Dokładne mieszanie jest najważniejsze.

  • Bartek83

    Będe musiał to wypróbować