Porady kulinarne

Idealny pączek

Łakocie na tłusty czwartek. Jak przyrządzić idealne pączki? W tym artykule podamy wam kilka cennych rad, które sprawią że wasze pączki będą wyglądać jakby wyszły spod ręki zawodowego cukiernika.

Podstawy

Dodanie niewielkiej ilości spirytusu lub rumu, a nawet też octu lub soku z cytryny do ciasta, może sprawić że nasze pączki smażone w tłuszczu nie skończą nasiąknięte nim zbyt mocno.

Bez nadzienia?

Pamiętaj że jeśli planujesz robić pączki bez nadzienia, to mogą one przybrać dowolny wymyślony przez ciebie kształt. Jako przykład podajemy wzory takie jak krążki z dziurkami lub serduszka. Jedyne co musisz zrobić żeby osiągnąć ten efekt, to rozwałkować dokładnie ciasto, a później użyć specjalnych foremek dzięki którym uzyskasz pożądany przez ciebie kształt.

Z nadzieniem!

Jeśli jednak wolałbyś by twoje pączki były wypełnione nadzieniem to możesz je wypełnić powidłami, marmoladą lub konfiturą. Ważne jest by przetwory, które mają wypełnić twoje pączki zostały wcześniej wystarczająco dobrze podgrzane, ze względu na to by temperatura ciasta drożdżowego i nadzienia była jednakowa.

Tajny sekret

Zastanawiałeś się może kiedyś w jaki sposób pączki w sklepie mają taką białą, jasnawą obwódkę? Sekretem uzyskania tego efektu jest zanurzenie pączka w tłuszczu mniej niż do połowy. Przez co po przewróceniu tej części pączka, która była ponad powierzchnią oleju, pozostanie jako niezarumieniona.

Smaczna perfekcja

Gdy twoje pączki się już usmażą i będą gotowe do wyciągnięcia z garnka, czas żeby osączyć je z tłuszczu. Wyłóż je najlepiej na ręczniki papierowe. Z kolei osobom dbającym o linie, ale wciąż nie mogącym się powstrzymać od zjedzenia pysznych pączków, zalecamy przepisy na pączki z piekarnika.
Ważnym aspektem jest też upiększenie naszych pączków, poprzez odpowiednią dekorację. Oczywiście w parze z wyglądam musi iść też jego smak. Z tego powodu możemy na przykład polać pączki roztopioną czekoladą lub lukrem. Jeśli komuś będzie mało proponujemy na rozlaną już czekoladę na pączku posypać kolorową posypkę cukrową lub posiekane orzechy. Takie kombinacje sprawią, że nawet najzwyklejsze pączki przygotowane w domowym zaciszu będą wyglądały jak wyjęte spod ręki fachowego cukiernika.

  • Ciekawski35

    Haha no i wszystko jasne. W końcu wiem w jaki sposób robią tą fajną obwódkę w okół.

  • ulqqa

    nabrałam ochoty na pączki … 😉