Porady kulinarne

Zajmijmy się muffinkami

Zdarzyło ci się kiedyś tak, że po przyrządzeniu wspaniałych pyszności w postaci muffinek czy innych ciasteczek, pozostały one nie dokończone na stole? A sama głowiłaś się co z nimi zrobić w tym wypadku? Już radzimy!

Ciepłe wypieki

Jeśli zdarza ci się trzymać bułeczki, rogaliki lub innego rodzaju drożdżowe pieczywo w lodówce, a nawet w zamrażalce, to dobry pomysłem będzie podgrzanie ich. W tym celu możesz zrobić to w piekarniku, opiekaczu, a nawet w kuchence mikrofalowej. W taki sposób sprawisz że produkt, który zdecydujesz się podgrzać będzie smakować tak jakby był prosto wyciągnięty z pieca. Faktem jest też że drożdżowce, które zostaną owinięte dokładnie folią utrzymają swoją świeżość dłużej.

Muffinki na dłużej

Każdy się ze mną zgodzi że muffinki najlepiej smakują zaraz po wyjęciu z piekarnika. Jest to wtedy najlepszy moment, w którym mamy okazję poczuć ich świetny i rozpływający się w ustach smak. Jeśli jednak chciałbyś móc się rozkoszować nimi nieco dłużej i w zupełnie innym momencie, zalecamy wsadzenie muffinek do jakiegoś szczelnie zamkniętego pojemnika. Dzięki takiemu zabiegowi będą one wciąż dobre i jadalne przez kolejne 7 dni. Warto też wspomnieć, że babeczki można zamrozić przed ich wypieczeniem, jak i po (w przypadku gdyby okres 7 dni był za mały).

Gdzie najlepiej to trzymać?

Prawdą jest że większość ciast takich jak np. torty, serniki i placki kremowe, należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Zapewne każdemu na myśl przyszła teraz lodówka i mają z tym rację. Zawsze drożdżowe wypieki trzymaj w lodówce, dzięki czemu dłużej utrzymają swoją świeżość. Efekt lodówki zwykle wydłuża życie takiego słodkiego wyrobu o nawet 4-5 dni.

Brak jakiegoś składnika?

Jeśli podczas robienia twojego ulubionego ciasta, zdarzyło ci się, że nie masz w zanadrzu bułki tartej do pokruszenia wysmarowanej tłuszczem blachy, to radzimy zrobić ją samemu! Użyj do tego czerstwych biszkoptów lub herbatników. Co jeśli skończyły ci się wiórki kokosowe lub płatki migdałowe, które zamierzałeś użyć do udekorowania tortu? Nie martw się! Obłożone kremem ciasto posyp startym biszkoptem.

  • Monik

    Muffinki są bardzo dobre i łatwo je zrobic. Jest nawet przepis na zrobienie ich w mikrofalowce. Wystarczy wymieszać odrobinę mąki, proszku do pieczenia, jajka oraz mleka. Do całości dodać posiekaną czekoladę. Cały wywar przelać do słoika i wstawic na jedną minutę do mikrofalówki. Otrzymamy pyszne i pożwyne przekaski idealne na zimne dni do pracy.

    • Robert_Baton

      Kiedyś próbowałem zrobić coś podobnego to mi całą mikrofale zafajdało. Podziękuje póki co.

      • bartekj

        Haha, nie każdy jest urodzonym kucharzem 😛 Ale sie nie poddawaj