Trendy czekoladowe

Czekolada pitna

pexels-photo-849646

Czekolada pitna często kojarzy się nam z czymś bardzo drogim – jednak niekoniecznie tak jest. Często w kawiarniach jest ona nieco droższa od kawy – a smak posiada unikalny, którego nie doświadczymy w innym produkcie. Ponadto, sama czekolada pitna jest produktem luksusowym, unikalnym – mowa tu oczywiście o czekoladzie pitnej, którą dostaniemy w kawiarniach – a nie o domowym „kakao”, które może zrobić każdy. Dlaczego czekolada pitna jest produktem luksusowym, jak powstała i czy warto taką kupić, gdy będziemy w pobliżu jakiejś kawiarni?

Dlaczego czekolada pitna jest produktem luksusowym?

Jeden prosty powód – dzięki składnikom. Czekolada wykorzystywana do jej produkcji to najczęściej nie jest zwykła czekolada – lecz czekolada belgijska bądź też szwajcarska. Jeżeli nie wiecie, dlaczego ta czekolada jest taka „luksusowa” – to odsyłam Was do mojego artykułu na temat belgijskich pralinek, w którym zawarta jest historia belgijskiej czekolady. Artykuł o którym mowa. Ponadto do dobrej czekolady dochodzi też praca – czyli przygotowanie czekolady pitnej przez profesjonalnych pracowników, którzy musieli być wyszkoleni, żeby robić jak najlepszą czekoladę pitną.

Jak powstała?

Czekolada pitna jest równie stara co zwykła czekolada – kiedyś miała nieco inny smak i konsystencję, ponieważ była przygotowywana w inny sposób. Do Europy przybyła z Ameryki – nie była w tamtych czasach aż tak popularna, dopiero od około XX wieku stała się stałym gościem kawiarni oraz innych lokali oferujących jedzenie.

Czy warto taką czekoladę kupić?

Jeżeli lubimy smak czekolady i mamy ochotę na spróbowanie czegoś czekoladowego, co smakuje nieco inaczej – to śmiało! Ja sam zawsze uważałem, że najlepsza czekolada to taka, która jest w formie pralinek oraz innych czekoladek, ale po spróbowaniu prawdziwej belgijskiej czekolady pitnej zmieniłem zdanie. Na zimę idealna jest gorąca czekolada – a na lato zimna, tak żeby się orzeźwić pysznym czekoladowym smakiem. Są różne rodzaje czekolady pitnej – czekolada biała, mleczna, deserowa a nawet gorzka. Spróbujcie wszystkich i napiszcie, który najbardziej Wam smakował, ja najbardziej lubię deserową.

  • Michalina

    Zawsze jest to cos nowego, normalna czekolada mi się już przejadła

    • Trybowska

      Pitna bardzo dobra na zimę 🙂