Trendy czekoladowe

Czekolada w połączeniu z mięsem?

pexels-photo-1212845

Mało kto lubi zmiany. Przyzwyczajeni jesteśmy do typowego obiadu – czyli zwykłego mięsa z ziemniakami. Rzadko kiedy eksperymentujemy z naszym jedzeniem – czasami dodamy jakąś przyprawę i tyle. A co byście powiedzieli na połączenie zwykłego, codziennego obiadu z czekoladą? Wydaje się to dziwne na pierwszy rzut oka – ale takie kombinacje wcale nie są aż takie rzadkie w innych krajach. Łączenie smaku słodkości ze smakiem słonym, kwaśnym, gorzkim bądź też smakiem mięsa jest bardzo popularnym rozwiązaniem w luksusowych restauracjach, kiedy szef kuchni chce zaoferować unikalny posiłek swoim klientom. My też możemy zostać takim szefem kuchni, i wymyślić nową, ciekawą potrawę która polega na unikatowym połączeniu słodkiego smaku czekolady z przykładowo mięsem.

Mięso z czekoladą?

Tak, nie jest to wcale aż takie rzadkie połączenie. Najczęstszym mięsem, które kucharze na całym świecie łączą z czekoladą jest kurczak, wołowina i często też kaczka. Mięsa te bardzo dobrze komponują się z czekoladą oraz ogólnie ze słodkimi dodatkami – na przykład z ananasem. Na pewno wiecie, że istnieje pizza z ananasem – co prawda dużo osób jej nie lubi, ale mięso z ananasem już lubi większość z nas.

Połączenie smaków – luksusowy posiłek?

Takie połączenia smakowe głównie kojarzymy z droższych restauracji lub róznych imprez rodzinnych takich jak wesela. Nic w tym dziwnego – tak jak pisałem w pierwszym punkcie artykułu, mistrzowie kuchni chcą tworzyć unikalne posiłki, które zasmakują gościom i pozwolą na wyrobienie sobie opinii o danej restauracji. Bez sensu było by chodzenie do droższych restauracji, gdyby oferowały one takie same posiłki, jakie jadamy w domu lub w zwykłych knajpkach. Na rynku gastronomicznym trzeba się wyróżnić – jeżeli nie wystrojem restauracji, lub sposobem podawania/przyrządzania dań – to właśnie ciekawymi kompozycjami smakowymi, i właśnie mięso z czekoladą jest taką kompozycją smakową, która przez swoją nietypowość i bardzo ciekawe połączenie dwóch smaków – słodkiej czekolady oraz mięsa, może przypaść do gustu wielu osobom, niezależnie od ich preferencji.

  • Natalia

    Jadłem tak raz i było to smaczne połączenie

  • Piotr

    Kto nie ryzykuje ten nie… Pewnie takie myśli miał autor takiego połączenia 🙂 I wyszło mu to ok!