Nowości w świecie czekolady, Trendy czekoladowe

Ozdoby i dodatki z czekolady

Czekolada jest składnikiem wielu deserów, a nawet dań obiadowych. Jest wykorzystywana zarówno jako składnik, który ma nadać kolor lub smak, jak i jedzona sama w sobie na przekąskę lub deser. Jednak czekolada nie musi być jedynie składnikiem czegoś większego. Może ona sama w sobie stać się czymś, co będzie zachwycało, nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Chodzi o ozdoby i dodatki czekoladowe, które nadadzą różnego rodzaju deserom wyjątkowy i zachwycający wygląd. A co najważniejsze, niewielkim kosztem i odrobiną cierpliwości.

Dekoracje ażurowe

Najprostszym sposobem na wykonanie ozdób z czekolady jest wykonanie dekoracji ażurowych. Polegają one na wykonaniu z płynnej czekolady różnych wzorów, które po zastygnięciu można odczepić i umieścić na przykład w deserze z lodami lub torcie śmietanowym. Oczywiście w najprostszej wersji jest to kilka kresek płynnej czekolady, w tej bardziej zaawansowanej można wykonywać konkretne wzory, na przykład serc, motyli, zwierząt, kwiatów lub napisów.

Aby je wykonać należy rozpuścić tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej. Do tego celu do dużego garnka wlewamy wodę, którą doprowadzamy do wrzenia. W mniejszym garnku umieszczamy połamaną na kawałki czekoladę i umieszczamy go nad garnkiem z wodą. Powoli mieszamy aż czekolada się rozpuści. Bardzo ważne jest, by czekolada była z jak największą zawartością kakao, od tego zależy udana dekoracja! Gdy czekolada już jest płynna, wypełniamy nią szprycę do dekoracji, końcówka powinna być bardzo cienka. Następnie na papierze do pieczenia rysujemy czekoladą wzór, który chcemy umieścić jako dekorację. Gdy ten już jest gotowy, wkładamy papier do lodówki na trzy godziny. Po tym czasie możemy odczepić delikatnie stwardniałą czekoladę i umieścić ją w deserze.

Inne dekoracje

Czekoladę można formować także jak lukier, taki rodzaj czekolady nazywa się czekoladą plastyczną, do jej wykonania może być użyty każdy rodzaj czekolady, nawet czekolada biała. Oczywiście najtrwalsze dekoracje powstają z czekolady gorzkiej z największą zawartością kakao, jednak inne rodzaje czekolad też się sprawdzą.

  • krystian10

    Łał, nie wiedziałem że z czekolady można zrobić tyle ciekawych rzeczy. Hah, ja to bym ją najchętniej tylko jadł

  • andgela-z-miasta

    Ale to musi pięknie wyglądać!

    • justyś

      Bo tak jest! Polecam zrobić samemu!